EXPOSITIE AGENDA 2021

EXPOSITIES JANUARI T/M FEBRUARI

Expressionismus

SEHNSUCHT
van 9 oktober 2020 t/m 9 februari 2021
Met werk van Mark van Hattem, Jacqueline Louter, Dieter Provoost, Olga Rook, Nicole Hagensteijn, Annemarie van Buuren, Mariska Pool en John de Vos.

De ‘Nomads of Sehnsucht’ is een collectief van fotografische kunstenaars dat voorheen exposeerde in de voormalige galerie Sehnsucht in Rotterdam, maar tegenwoordig als nomaden op verschillende plaatsen in het land te zien is. De leden van de ‘Nomads of Sehnsucht’ experimenteren met de grenzen van de fotografie uit nieuwsgierigheid naar het medium en een verlangen om te komen tot een uitdagende, deels nieuwe en deels traditionele beeldtaal. 

Wat is of was fotografie eigenlijk, welke kant beweegt de fotografie als kunstvorm op? Er zijn leden die experimenteren met oude, analoge fotografie technieken die op een moderne wijze worden toegepast, en er zijn ook leden die moderne digitale technieken gebruiken om je terug te nemen naar nostalgische tijden of volledige droomwerelden; en waarom zou een foto altijd plat zijn en een fotograaf niet werken met ruimte? Centraal staat altijd het verlangen, het zoeken naar we-weten-niet-wat. Het resultaat zal de kijker zowel bekend als onbekend voorkomen. Klik hier om een selectie uit de expositie online te bekijken

SALE

Afbeelding uit het werk van Elise Kloppers

Vanaf  januari tot en met 27  februari is onder de expositietitel “SALE”  het werk te zien van de beroepsleden van RAR met werk van beroepskunstenaars Bram van Baalen, Elise Kloppers, Marjon Hoogendijk en Friedie Kloen. Klik hier om de expositie online te bekijken.

IN STOCK
VAN 6 MAART T/M 22 MEI

Afbeelding werk van kunstenaar Marleen van Arendonk

Vanaf 6 maart t/m 22 mei is de galerie ingericht met werk dat uitgeleend kan worden van o.a. MARLEEN VAN ARENDONK, JOHN DE VOS, LENIE V.D BULK, FOKE STRIBOS en ELISE KLOPPERS. Als opvolger van de Kunstuitleen van weleer wordt nu de digitale kunstuitleen ingevuld met werk van kunstenaars van RAR met een verkoopwaarde vanaf 250 euro. Geïnteresseerden kunnen er op de site voor kiezen om het werk direct aan te schaffen of het te lenen tegen een bedrag van 1,5% van de verkoopwaarde per maand. Zowel particulieren als bedrijven kunnen lenen.

Heeft u  vragen over de condities stuur dan een mail naar info@regioartrijnmond.nl of bel tijdens onze openingstijden naar 06 335 69 385.

EEN BIJZONDERE COMBINATIE!
van 29 mei t/m 10 juli
met JAN HAUWERT EN ARIE MEULDIJK 

Afbeelding titel: Bloei van kunstenaar Jan Hauwert

JAN HAUWERT & ARIE MEULDIJK tonen van 29 mei t/m 10 juli nieuw werk: een bijzondere combinatie! Jan Hauwert “schildert” met olieverf en acryl, maar ook met papier. Keramiek vormt nu ook een bron van inspiratie voor hem. Arie Meuldijk laat met nieuw werk zien hoe zijn omgeving hem heeft geïnspireerd tot nieuwe schilderijen.

OVER JAN HAUWERT
“Het leven, ach ja, het leven en ik transformeren voortdurend”

Jan Hauwert maakt schilderijen, tekeningen en collages op papier en op doek. Daarnaast bouwt hij keramiek objecten die veelal gemaakt zijn van plakken klei, samengevoegd met slib tot objecten. Zijn werken vinden hun inspiratie in persoonlijke contacten met medemensen en in maatschappelijke vraagstukken. Jan Hauwert houdt van alles wat groeit en bloeit en van reizen door allerlei landen en landschappen. Zijn liefde voor het landschap is begonnen in zijn jeugd. Water, aarde en lucht in enorme volumes, het open West Friese polderlandschap. Later zijn daar de bergen bij gekomen die, met hun robuuste karakter, een bepaalde intimiteit en bescherming geven.

DE MENS
Een andere fascinatie van Jan is de mens. Hoe ze zijn,  wat ze doen en hoe ze samenleven, hun rituelen en verhalen. Zijn indrukken en ervaringen vertalen zich in een tekening, een schilderij of een kleiobject. Daarbij hoort een veelzijdigheid aan vormgeving. De ene keer wat streng en sober, de andere keer uitbundig en veelvormig. Als kind van de jaren ’60 heeft hij een voorliefde voor kleur en veelvormigheid, maar het leven kent voor hem vele fasen en dat vertaald zich in zijn werk.

OVER ARIE MEULDIJK

Afbeelding Titel: Veldboeket van Arie Meuldijk 

ARIE MEULDIJK is opgegroeid op Voorne Putten, een van de eilanden in de Maas Delta,

daar heeft hij  de overwegend agrarische landschappen zien veranderen naar meer recreatieve en verstedelijkte gebieden. Door de steeds verder groeiende industrialisering van het naast gelegen eiland Rozenburg werd de vraag naar huizen voor de werknemers in het Europoort gebied steeds groter. Hierdoor ontwikkelden Hellevoetsluis en Spijkenisse met zijn Vinex wijken van kleine dorpen, naar grote woon-slaap steden.  Maar ook de veranderende landschappen, in binnen en buitenland, hebben veel invloed op het ontstaan van zijn aquarellen, acryl schilderijen, grafiek, en monumentale objecten.

Ruimtelijke vormen

De belangstelling voor het ontwikkelen en construeren van ruimtelijke vormen leidde ertoe dat hij aanvankelijk een bouwkundige opleidingen volgde, op de Lagere Technische School in Den Briel, met veel praktische toepassingen. Daarna werd de Uitgebreid Technische School met meer theoretische kennis voor bouwkunde, bezocht. Al snel viel de keuze  voor de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Vrij Tekenen Schilderen en Grafiek in Rotterdam. De verschillende teken-, schilder en grafische technieken werden hier verder ontwikkeld, waarbij ook de technische vooropleiding een goede ondergrond vormde voor de monumentale vormgeving die hij later ontwierp.

60 JAAR ARIE MEULDIJK | In Museum Stadhuis Geervliet is momenteel een oeuvretentoonstelling van het werk van Arie in het kader van zijn 60 jaar kunstenaarschap. Zijn nieuwe werk is vanaf 29 mei ook bij RAR te zien. 

– Het Oude Stadhuis van Geervliet is alleen op afspraak in de weekenden te bezoeken t/m september-

Klik hier om de expostie online te bekijken 

DE PURE KUNST VAN KUNSTENAARS MET EEN BEPERKING
Van 17 JULI T/M 28 AUGUSTUS

Van 17 juli t/m 28 augustus biedt RAR podium aan atelier KWAST, een initiatief waar mensen met een verstandelijke beperking Kunst maken. 

ATELIER KWAST
Atelier Kwast is een atelier en galerie in Spijkenisse waar mensen met een verstandelijke beperking kunst maken. Het atelier is onderdeel van de Stichting Zuidwester. Sinds 1 mei 2001 is Atelier de Kwast een feit geworden.

Atelier de Kwast bestaat uit een groep van 21 kunstenaars. Ieder heeft zijn of haar eigen stijl, onderwerp en materiaalkeuze. De kunstenaars worden begeleid tijdens hun werk. De makers van de schilderijen en tekeningen geven toestemming om hun kunstwerken te verkopen en zijn houder van het auteursrecht.

Veertig procent van der verkoopprijs wordt uitgekeerd aan de kunstenaar van het betreffende kunstwerk. Steeds vaker verwerken de kunstenaars opdrachten voor particulieren, gemeentelijke instanties en bedrijven. Naast deze opdrachten presenteert Atelier de Kwast zich ook op tentoonstellingen, kunstroutes en evenementen.

Lees hier meer over Atelier Kwast tijdens de expositie bij Regio Art Rijnmond en bekijk het introductie filmpje!

11 September opent RAR het nieuwe tentoonstellingsseizoen.  Deze salonexpositie krijgt als thema HET EXPERIMENT en wordt geopend door Elfi Tromp, schrijver, dichter en performer.

Elfie Tromp (1985) is een duizendpoot: ze maakte een studie psychologie niet af, omdat ze toneel kon gaan spelen bij een straattheatergroep. Na dat drie jaar te hebben gedaan, studeerde ze als toneelschrijver aan de kunstacademie. Nu, een paar boeken, een one-womanshow, een podcast, interviews voor Vogue en Vrij Nederland, een optreden in de Slimste Mens en een vaste column in Metro verder, is Elfie presentator van radioshow VPRO Nooit Meer Slapen. De verbindende factor: “Verhalen vertellen, geleerd van mijn moeder.”

“Ik heb het gevoel dat mijn leven het leven is dat mijn moeder had geleid als ze in mijn tijd was geboren.” Zij was een schippersdochter die tapdansend op het dek stond, met haar gitaar optrad en grappen vertelde. Maar op het moment dat ze als jong meisje zei dat ze naar de balletacademie wilde, antwoordden haar ouders: “nee, dan verslijten je gewrichten, ga jij maar een echt vak leren”. Toen is mijn moeder naar de huishoudschool gestuurd.”

Ze heeft zich daarna nooit in de rol van huisvrouw willen schikken. Het idee dat ze op haar vaders zak zou teren, vond ze verschrikkelijk. Ze stond er op dat ze zou werken en is, na tal van baantjes en opleidingen, uiteindelijk haar eigen sportschooltje begonnen.”

“Mijn jeugd heb ik luisterend doorgebracht. Zet mijn moeder in een ruimte en ze is binnen een half uur het middelpunt. Ze doet dingen niet per se dingen zoals het hoort en houdt ervan een knuppel in het hoenderhok te gooien, onderwerpen aan te snijden waar mensen aanvankelijk wat van moeten blozen of ongemakkelijk van worden. Door zichzelf niet te sparen en regelmatig belachelijk te maken, ontwapent ze de mensen om haar heen. Door mensen open tegemoet te treden krijg je bijna altijd die openheid terug. Ik heb haar bestudeerd, jarenlang, ademloos naar haar geluisterd. Ze is degene die mij in alles heeft aangemoedigd om te doen wat ik zou willen en mijn talenten te omarmen – toch niet altijd een garantie voor een baan.”

“Ik ben dankbaar dat ik wél de ruimte heb gekregen om dingen uit te zoeken. Het maakt me woedend als politici zeggen: vrouwen zijn nu eenmaal huiselijker. Hierdoor beseffen vrouwen niet dat ze alles kunnen doen. Mijn moeder heeft ondanks deze mindset toch haar weg kunnen vinden: ze heeft op latere leeftijd een certificaat gehaald voor jazzballetdocent. Mijn generatie vrouwen moet beseffen dat zij de eerste generatie zijn die echt mogelijkheden kregen. Dat is een bevochten vrijheid, die helaas nog steeds onder spanning staat.”

Bron NPO 3: In de rubriek Springplank vertellen bekende en minder bekende Nederlanders wie de bepalende persoon in hun carrière of leven is geweest. Wie ze tot grote hoogte stuwde, of uit een dal lanceerde.

Foto: Elfi Tromp door Geert Broertjes 

KARMIJN
30 OKTOBER T/M 11 DECEMBER

Entrepot_finis.JPG

Van 30 oktober t/m 11 december exposeert Kunstenaarscollectief Karmijn bij RAR. De kunst van KARMIJN is laagdrempelig en verrassend. Bewoners en bezoekers worden op deze manier betrokken. Eenvoudigweg genieten van schoonheid, maar er is ook plaats voor verwondering en ontregeling. Zo zet Karmijn mensen aan het denken en gaat de dialoog aan.

Kunstenaarscollectief Karmijn is een kunstkring voor (semi)professionele beoefenaren van de beeldende kunst in een breed scala disciplines, zoals schilderen (olie, acryl, aquarel), beeldhouwen, lithografie, etsen, zeefdrukken, houtbewerking, metaalbewerking, videokunst, fotografie, performance, installatie enz.

Meer over deze expositie in de volgende nieuwsbrief met de deelnemende kunstenaars en informatie over hun werk.

Kijk ook op de website van Karmijn – Karmijnkunst.nl