RAR-lid Elise Kloppers hoopt dit jaar 80 te worden en viert dit met een overzicht van haar werken van de afgelopen 60 jaar in Galerie Artibrak in Voorburg.

OVER ELISE KLOPPERS
Als klein kind was Elise al bezig met knutselen. Op de lagere school ontdekte ze het tekenen dankzij een gedreven docent. In de Zwitserse bergen leerde ze schrijven en tekenen met griffel en lei.

Haar opleidingen in autonoom textiel, tekenen, fijn kunstnaaldwerk en weven en grafische technieken speelden zich hoofdzakelijk af in het platte vlak. Daarom werd de derde dimensie voor Elise de grote uitdaging.

Haar eerste driedimensionale werken waren dubbel geweven objecten met zeefdrukken op de scheringdraden. Bij haar collages gebruikte zij lagen transparante stoffen en papier waarop met de naaimachine een grafisch lijnenspel is aangebracht.

Bijzonder zijn haar voelboeken, met reliëf, die zij speciaal maakte voor slechtzienden. Door papier te verwerken in haar weefsels ontstond het idee om zelf papier en ruimtelijke papierobjecten te gaan maken. Samen met haar breed gewaardeerde ‘labelobjecten’ werden deze op de Biënnale in Venetië in 2019 gehonoreerd met een AWARD.

Het werk van Elise is origineel en gevarieerd. De diversiteit van haar werken komt niet voort uit haar leven of haar ideeënwereld, maar uit de directe omgang met de materialen. Haar continu bezig zijn met de handen is de bron waaruit de mogelijkheden en de fantasieën ontspruiten. Elise laat zich daarbij aanspreken door de materialen en volgt hun neigingen. Haar dialoog met het materiaal blijft echter altijd geworteld in getrainde technieken en gedegen ambachtelijkheid.  Elise neemt al 40 jaar deel aan internationale tentoonstellingen en manifestaties. Voor meer informatie over Elise www.elisekloppers.nl